HAOS NA ŠALTERIMA, SVI ŽURE DA ZAMIJENE PASOŠ: Važna obavijest građanima, NEĆETE MOĆI PREKO GRANICE AKO OVO NE URADITE!

0
481

Većini građana Srbije u narednih godinu dana ističe biometrijski pasoš, koji je u Srbiji uveden prije deset godina, koliki je i rok njegovog važenja. To je već stvorilo gužve na šalterima, a kako se ljeto približava, biće sve veće i veće. Zato građani treba da obrate pažnju na važenje putne isprave kako bi na vrijeme podnijeli zahtjev za novi pasoš i izbjegli stres i probleme, naročito pred planirano putovanje, piše “Alo.rs”.

Većina prvih biometrijskih putnih isprava izdata je između 2009. i 2010. godine, što znači da im rok ističe ove i naredne godine. Međutim, ono što je važno da građani znaju jeste i to da, ukoliko im je do isteka pasoša ostalo, recimo, četiri mjeseca, ne znači da će toliko moći da putuju sa tom ispravom.

Naime, sve evropske zemlje imaju isto pravilo – u njih može da uđe samo putnik čiji pasoš važi još najmanje tri mjeseca, dok u drugim zemljama, na primjer u Turskoj i Egiptu, taj rok ide i do šest mjeseci. Probijanje roka za samo jedan dan dovoljan je razlog da putnika, bez daljeg objašnjavanja, vrate sa granice ili da odbiju čekiranje davno kupljene avionske karte.

Inače, doći do pasoša ovih dana nije baš jednostavno, i to pre svega zbog gužvi. Oni koji su početkom marta išli da zakažu podnošenje zahtjeva za zamjenu tog dokumenta u pojedinim policijskim upravama i stanicama – termin su dobili za kraj aprila. Na šaltere su pohrlili i žitelji iz dijaspore, kojima je mnogo jednostavnije da zahtev za novi pasoš predaju u Srbiji nego u konzulatu Srbije u zemlji u kojoj žive.

2

U Ministarstvu unutrašnjih poslova za rečeno je da preduzimaju sve neophodne mjere kako bi se poslovi izdavanja biometrijskih dokumenata odvijali brzo i nesmetano.

– U ovom periodu, usljed isteka roka važenja putnih isprava, povećan je broj zahtjeva građana za njihovo izdavanje – potvrđuju u MUP-u.

Građani imaju mogućnost da putem portala “euprava” zakažu termin za podnošenje zahteva za izdavanje putne isprave za narednih 60 kalendarskih dana. Takođe, policijski službenici primaju i one koji nisu na taj način zakazali termin za izdavanje ličnih dokumenata.

Zahtjev za novi pasoš može se podnijeti i ukoliko rok postojećeg pasoša ističe i za više od šest mjeseci, ali pod određenim uslovima, na primjer, ukoliko je ta putna isprava popunjena, ako je oštećena ili dotrajala, ako je došlo do promene ličnih podataka, ukoliko fotografija ne odgovara sadašnjem izgledu osobe, kao i ako strana država odbije da izda vizu i reguliše boravak zbog roka važenja putne isprave.

Građani kojima je do isteka roka važenja pasoša ostalo još dosta, mogu se obratiti zahtjevom za izdavanje novog pasoša navodeći tom prilikom okolnosti konkretnog slučaja, a koje opravdavaju zahtjev za izdavanje nove putne isprave.

Procedura i dokumenta za izdavanje pasoša

važeća lična karta
pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj namjeni
dokaz o uplaćenim naknadama za obrazac pasoša od 3.000 i od 600 dinara
nije obavezno, ali može se priložiti i fotografija veličine 50×50 mm (anfas, na jednobojnoj sivoj pozadini)
za hitne slučajeve – dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi)
nadležni po službenoj dužnosti, uz saglasnost stranke, pribavlja uvjerenja o državljanstvu i izvode iz matičnih knjiga rođenih i vjenčanih
građani mogu i sami da pribave ta dokumenta, ukoliko im ne odgovara pribavljanje po službenoj dužnosti u roku od 15 dana, a kako bi njihov zahtev bio riješen u što kraćem roku
zahtjev se podnosi lično u policijskoj upravi ili stanici prema mestu prebivališta, odnosno boravišta podnosioca zahtjeva, ili u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu
rok za izdavanje pasoša je do 30 dana od dana podnošenja zahteva, dok se u izuzetno hitnim slučajevima (hitno liječenje u inostranstvu, smrti ili teška bolest člana uže porodice, neodložan službeni put) ili iz drugih opravdanih razloga pasoš izdaje najkasnije u roku od 48 sati