JE LI NA POMOLU SKANDAL? ENGLEZI OTKRILI KAKO JE KATAR KUPIO DOMAĆINSTVO SP-A!

0
93

Puno prašine podiglo se nakon što je službeno objavljeno da će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva 2022. godine, a to prvenstvo će biti posebno jer će se igrati od 21. studenog pa sve do 18. prosinca.

No, iz Engleske dolaze zanimljive informacije. ‘The Times’ tvrdi kako ima dokaze koji čvrsto dokazuju kako je Katar kupio to domaćinstvo za SP 2022. godine. Cijeli posao obavljen je preko televizijske kuće koja se zove Al Jazeera.

Ona je u vlasništvu bivšeg katarskog emira, šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija, tako da je on glavni osumnjičeni u cijeloj operaciji.

Al Jazeera je samo 21 dan prije nego što je određeno tko će biti domaćin SP-a 2022. godine kupila od FIFA-e tv-prava na utakmice za 400 milijuna dolara. Kvaka 22 nalazi se u jednoj od klauzula tog ugovora zbog koje ga sada češljaju švicarski tužitelji. Prema sporazumu koji su potpisali FIFA i Al Jazeera, ova televizijska kuća platit će još 100 milijuna dolara ako domaćin SP-a bude – Katar. Tri tjedna kasnije taj uvjet je i ispunjen.

Idućeg mjeseca ostalo je za uplatiti još nešto manju svotu od 400 milijuna eura, koja je iznenada ugovorena tri godine kasnije. Tako da, kada se sve zbroji, Al Jazeera će FIFA-i ukupno platiti nešto manje od 900 milijuna američkih dolara samo za tv-prava utakmica Svjetskog prvenstva.

Velika borba vodila se za dobivanje ovog domaćinstva. Osim Katara, u igri su još bili Australija, Japan, Južna Koreja i SAD.