Procurili rezultati: Već poznat dobitnik Zlatne Lopte – Ronaldo ni blizu najboljeg?

0
679

Glasanje novinara iz cijeloga svijeta završeno je u petak, svečana je dodjela 3. decembra a fudbalski svijet je već na nogama.
Hoće li Luka Modrić postati prvi Balkanac sa Zlatnom loptom (Ballon d’Or)? Igrač koji će prekinuti Messijevu i Ronaldovu dominaciju? Francuzi tvrde da hoće! Francuski RFI donosi ekskluzivne informacije o Lukinom vodstvu nakon polovice prebrojenih glasova!
A najveći konkurenti su mu Raphael Varane i Kylian Mbappé koji trenutno drže drugo i treće mjesto.Cristiana Ronalda nema ni na mapi! Pobjednika Zlatne lopte koju dodjeljuje France Football doznat ćemo na gala večeri koja se održava 3. decembra.

A ako ju osvoji, Modrić će kompletirati hat-trick velikih nagrada jer je ove godine već proglašavan najboljim u izborima Uefe i Fife. Pobjednika Zlatne lopte bira 200 novinara iz cijeloga svijeta, a glasanje je zaključeno u petak.Kriteriji za glasovanje, prema kojima glasači rangiraju, su: Pojedinačne i ekipne izvedbe (titule) u godini Igračka klasa (talent i fair play) Cijela karijera Svaki član žirija s liste od 30 igrača bira najboljih pet i rangira ih, pri čemu oni skupljaju bodove: 6, 4, 3, 2 i 1.

U slučaju da su igrači bodovno izjednačeni, odlučuje broj prvih mjesta. Ako su i u tome izjednačeni, broj drugih mjesta, pa trećih, a ako su i dalje izjednačeni, ponovno se glasa, samo između igrača o kojima je riječ.