CIJELI BALKAN U NEVJERICI: Objavljeno da je filmska glumica nažalost…

0
380

U noći na nedjelju preminula je legendarna srpska glumica Milena Dravić. Kako piše srbijanski Blic, legenda jugoslavenskog glumišta napustila nas je u 79. godini u nakon borbe s bolešću. Glumica je preminula u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa.

Glumiti je počela kao srednjoškolka, a u više od pola stoljeća karijere, snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade.

Popularnost joj je donijela suradnja sa Ljubišom Samardžićem. Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima ‘Kozara’, ‘Ljubavni život Budimira Trajkovića’, ‘Sekula se opet ženi’, ‘Nije lako sa muškarcima’ i ‘Zona Zamfirova’.

S trećim suprugom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila je i popularni show ‘Obraz uz obraz’.

Dobitnica je Nagrade ‘Dobričin prsten’ za 2016. godinu, što je najveće glumačko priznanje u Srbiji. Uz to, ima i dvadesetak drugih nagrada. Za životno djelo glumcu komičaru 2017. je dobila Nušićevu nagradu, 2013. Statuetu ‘Joakim Vujić’ te nagradu ‘Zlatni ćuran’ za životno djelo glumcu komičaru. Za ulogu u koprodukcijskom filmu češke i američke produkcije ‘Voda nešto nosi’, čuvenog pisca Lajoša Zilahyja, a u režiji oskarovca Jan Kadara i Elmara Klosa, dobila je europsku nagradu ‘Zlatni David’ za najbolju europsku glumicu 1978. godine, a za film ‘Specijalni tretman’ Gorana Paskaljevića i Dušana Kovačevića 1980. godine nagrađena je čak u Cannesu.

>> Više informacija uskoro